Εθελοντές πυροσβέστες με το σταγονόμετρο!

Εθελοντές πυροσβέστες με το σταγονόμετρο!

Share to Facebook Share to Twitter Share to Google Plus

Αξιολόγηση Χρήστη: 0 / 5

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

Δημόσιοι υπάλληλοι, ιατροί, καλλιτέχνες και πλήθος ακόμα επαγγελματιών έχουν εκπαιδευτεί και μάχονται πλάι στους έμμισθους πυροσβέστες, όποτε χρειαστεί επέμβαση της Πυροσβεστικής.

Ανά την Ελλάδα υπηρετούν συνολικά 2.800 εθελοντές του Πυροσβεστικού Σώματος, άντρες και γυναίκες 18 με 55 ετών. Δουλεύουν μέσα στους πυροσβεστικούς σταθμούς, φορούν ίδιες στολές, αντιμετωπίζουν τις φωτιές... Οπως περιγράφουν στην «Κ», η εμπειρία τους στην Πυροσβεστική, εκτός από την αίσθηση προσφοράς, αναπτύσσει ιδιαίτερες ικανότητες και αντανακλαστικά. Ο εθελοντής πυροσβέστης περνάει υποχρεωτική εκπαίδευση 75 ωρών, ενώ επιφορτίζεται με τουλάχιστον τέσσερις υπηρεσίες τον μήνα. Σήμερα λειτουργούν 21 πυροσβεστικά κλιμάκια και ένας σταθμός εθελοντών ανά τη χώρα. Μάλιστα, το κλιμάκιο Πεντέλης λειτουργεί και διοικείται αποκλειστικά από εθελοντές.

Οι καταστροφικές πυρκαγιές του προηγούμενου καλοκαιριού, πάντως, δεν στάθηκαν ικανές να ευαισθητοποιηθούν οι πολίτες και να ενισχύσουν εθελοντικά το Π.Σ. Σύμφωνα με αξιωματικούς της Πυροσβεστικής, η εθελοντική βοήθεια είναι κάτι παραπάνω από χρήσιμη, ιδιαίτερα σε ορεινά χωριά και νησιά όπου δεν υπάρχουν πυροσβεστικοί σταθμοί και η πρόσβαση είναι δύσκολη. Οπως αναφέρουν, πολλοί δήμοι δεν προθυμοποιούνται να βοηθήσουν, ενώ οι εθελοντικές ομάδες δασοπυρόσβεσης που υπάρχουν σε πολλές περιοχές (δεν έχουν σχέση με τους εθελοντές του Πυροσβεστικού Σώματος) δεν είναι αξιόμαχες, αφού δεν έχουν κατάλληλη εκπαίδευση και εξοπλισμό. «Η προσφορά των εθελοντών πυροσβεστών είναι πολύτιμη. Οταν υπάρχει ανάγκη, όπως στην περίπτωση των δασικών πυρκαγιών, εργάζονται μαζί μας πολύ περισσότερο από το οκτάωρο, την εβδομάδα που τους αναλογεί» σχολιάζει στην «Κ» ο αρχηγός της Πυροσβεστικής κ. Αθανάσιος Κοντοκώστας.

Το πρόβλημα είναι ότι «δεν είναι ανεπτυγμένη η εθελοντική παιδεία στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα ο αριθμός των εθελοντών να είναι μικρός», λέει στην «Κ» ο επιπυραγός Παναγιώτης Σωτηράκος (υπεύθυνος για τους εθελοντές του Π.Σ.). «Με τις αλλαγές του νόμου αναμένεται να δοθούν περισσότερα κίνητρα στους εθελοντές. Βασικό κίνητρο, ωστόσο, θα έπρεπε να παραμείνει η διάθεση προσφοράς και η αγωνία του καθενός για τον τόπο του» αναφέρει. Οι εθελοντές πυροσβέστες συμμετέχουν σε όλες τις δραστηριότητες της Πυροσβεστικής, κυρίως όμως στην κατάσβεση της δασικής φωτιάς. Οπως περιγράφουν αξιωματικοί του Π.Σ., οι εθελοντές σπεύδουν πρώτοι όταν εκδηλώνεται φωτιά σε περιοχή όπου δεν υπάρχει μόνιμη πυροσβεστική παρουσία.

Παράλληλα, στα μητρώα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ) υπάρχουν καταχωρημένες 238 εθελοντικές ομάδες ανά την Ελλάδα με περίπου 100.000 εγγεγραμμένα μέλη. Αυτές όμως ασχολούνται με πάσης φύσεως δραστηριότητες (διασώσεις, παροχή βοήθειας κ.ά.) και είναι συνήθως χωρίς ειδικές γνώσεις και εξοπλισμό για την αντιμετώπιση της φωτιάς. Ως εκ τούτου, χρησιμοποιούνται κυρίως στα μετόπισθεν.

Αυτές τις ημέρες συνεδριάζει η αρμόδια επιτροπή για την αναθεώρηση του νόμου για τους εθελοντές πυροσβέστες (1951/91) και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα. Ο νέος νόμος θα δίνει κίνητρα στους εθελοντές, ενώ θα αποσαφηνίζεται ο βαθμός συνεργασίας με τις ομάδες που υπάγονται στην ΓΓΠΠ, η οποία αναμένεται να προωθήσει, από την πλευρά της, ενιαίο πλαίσιο διαχείρισης όλων των εθελοντών.

«Μια σημαντική βοήθεια»

Νίκη Μπίγγου, ψυχολόγος και σύμβουλος επαγγελματικού προσανατολισμού, 28 ετών:

«Μένω στην Πεντέλη, που κάηκε πολλές φορές. Κοιτούσα τις φλόγες και δεν μπορούσα να κάνω τίποτα, ώσπου αποφάσισα να μπω εθελοντικά στην Πυροσβεστική. Με τη γνώση που αποκτάς αισθάνεσαι ασφαλής, σε κάθε έκφανση της ζωής. Ιδρύσαμε έναν σύλλογο και -με τη βοήθεια και άλλων τοπικών συλλόγων- συγκεντρώσαμε χρήματα και αντικαταστήσαμε το παλιό όχημα του δήμου με ένα καινούργιο». Η κ. Μπίγγου θυμάται πως στα δέκα χρόνια που υπηρετεί στην Πυροσβεστική έχει πείσει αρκετούς φίλους της να γίνουν εθελοντές πυροσβέστες: «Οι περισσότεροι, ύστερα από λίγα χρόνια, εγκαταλείπουν. Υποχρεώσεις, έλλειψη χρόνου... Ομως τους μένει η εμπειρία».

Σεραφείμ Τσιουγκρής, δημόσιος υπάλληλος και γ.γ. της Ενωσης Εθελοντών Πυροσβεστών Αττικής, 38 ετών:

«Αγάπη για τον άνθρωπο, το περιβάλλον, προσφορά στο κοινωνικό σύνολο είναι οι λόγοι που έγινα εθελοντής πυροσβέστης. Το κράτος δεν αρκεί. Θα πρέπει κάποια στιγμή ο καθένας να κάνει κάτι», συνεχίζει: «Ο Ελληνας έχει συνηθίσει να μην κάνει κάτι, αν δεν πληρώνεται». Ο κ. Τσιουγκρής υπηρετεί εθελοντικά στο Σώμα τα τελευταία εννέα χρόνια και έχει προαχθεί στον βαθμό του αρχιπυροσβέστη. Οταν μιλάει για την Πυροσβεστική... παθιάζεται: «Αν υπήρχαν περισσότεροι εθελοντές, πέρυσι θα είχαμε σώσει πολλά στρέμματα δάσους, διότι οι εθελοντές, μπορούν να επέμβουν στην τοπική φωτιά στα πρώτα κρίσιμα λεπτά».

Του Κωστα Ονισενκο

Πηγή: www.kathimerini.gr

 

EXPRESS OIL
Ευχαριστούμε την εταιρεία EXPRESS OIL για την υποστήριξή της προς τον σύλλογό μας.
+ -
WEBGRECO
Ευχαριστούμε την εταιρεία WEBGRECO για την υποστήριξή του προς τον σύλλογό μας.
+ -
ΕΛΜΟΝ
Ευχαριστούμε την εταιρεία ΕΛΜΟΝ για την υποστήριξή της προς τον σύλλογό μας.
+ -
Lesvos.Pro
Ευχαριστούμε το Lesvos.Pro για την υποστήριξή του προς τον σύλλογό μας.
+ -
Στούντιο Παράδεισος
Ευχαριστούμε το Στούντιο Παράδεισος για την υποστήριξή του προς τον σύλλογό μας.
+ -

ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ